Att vara en influencer innebär att man bygger en personlig relation med en grupp av människor. Detta görs oftast på plattformar som Youtube, Instagram och personliga bloggar, där folk kan hitta innehåll genom plattformarna och följa personer som de tycker är intressanta. Det finns olika sätt att vara en influencer, vissa influencers får följare för att de är kända och personerna som följer dom vill lära känna dom och få en inblick i deras liv. Andra inflencers kan vara personer som har en expertis inom ett visst område där personer följer influencern för att få tips och råd kring ämnet. Den sistnämda typen är betydligt lättare att lyckas med om man börjar från noll då man oftast inte behöver ha lika många följare för att kunna börja göra samarbeten med företag och tjäna pengar.

För att komma igång med att bli en influencer börjar man med att välja en primär plattform där man tänkt nå ut till sin tänka målgrupp. Det finns massor av bra plattformar för detta men vi kommer fokusera på Instagram, Youtube och att blogga. Den stora fördelen med Instagram är att det är en väldigt låg tröskel för att komma igång. Det är i stort sett bara att använda sin mobilkamera för att ta bilder och skapa små videoklipp och lägga ut på sin profil. Självklart behöver man ha genomtänkt strategi för att folk ska tycka att innehållet är bra och välja att följa personen, men den tekniska kunskapen som behövs är lägre än vad man behöver för att skapa ett youtubeklipp där man oftast behöver bättre utrustning och redigering för att få till ett bra klipp.

Samtidigt så har Instagram nackdelen att bilderna och videoklippen på plattformen visas i så kallade feeds vilket innebär livslängden på hur länge materialet får spridning är betydligt kortare än ett klipp på Youtube eftersom personer använder Youtube som en sökmotor för att söka fram relevanta klipp. Har man då sökmotoroptimerat sin Youtubevideo finns det en bra chans att man kan driva trafik till sitt klipp i flera år.

Slutligen så har vi möjligheten att starta en blogg. Det passar främst personer som föredrar att skriva framför att stå framför en kamera. Som bloggare kan det ta lite tid innan någon hittar till bloggen och man behöver vara aktiv för att marknadsföra sin blogg för att få läsare till den.

När man väl fått en skara med följare som man kan marknadsföra produkter till kan man kontakta företag i den nischen som man verkar i för att fråga om de är intresserade av att göra ett samarbete där man marknadsför deras produkter mot en ersättning. Man kan också lägga till kontaktinformation på sin profil på Instagram och Youtube och berätta att man finns tillgänglig för samarbeten.

Det är oftast inga problem att bli erbjuden uppdrag från företag när man byggt upp en följarskara som är intresserade av ett visst ämne. Utan vi rekommenderar att man lägger all sin energi på att skapa en långsiktig strategi där man publicerar riktigt bra innehåll, så kommer resultaten av sig självt.

Kategorier: Tjäna pengar