Ett relativt lätt sätt att tjäna extra pengar är att skapa en blogg och tjäna pengar genom annonser och samarbeten. När man pratar om en blogg är det många som tänker på en personlig blogg där man behöver dela med sig om det som händer i sin vardag. Men faktum är att man kan blogga om precis vad som helst, det viktigaste är att man skriver om ett ämne man är intresserad av. Annars är risken stor att man tröttnar och att projektet rinner ut i sanden. Ett tips är att välja ett ämne som är någorlunda kommersiellt så det finns möjlighet att ha annonser på sidan och göra samarbeten med företag i nischen.

 

Välja rätt plattform

Det första man behöver göra när man ska starta en blogg är att välja vilket plattform man ska blogg på. Antingen så väljer man ett bloggnätverk där det finns färdiga publiceringsverktyg för att komma igång och blogga på endast ett par minuter. Vilket gör att tröskeln för att börja är i stort sett obefintlig. Kan man redigera i ett word-dokument så kan man starta en blogg hos ett bloggnätverk.

Nackdelen med att blogga hos ett bloggnätverk är att man blir begränsad till plattformens funktioner, vilket ibland kan vara frustrerande om man vill göra en förändring av bloggens design som inte stöds av de mallarna som finns tillgängliga på plattformen man valt. Man får generellt sett bättre synlighet i Google när man bloggar på en egen domän vilket gör att man är mer attraktiv för potentiella annonsörer då de vill få så bra spridning sm möjligt av sina samarbeten. Dessutom att göra samarbeten med bloggare som bloggar på en egen domän eftersom det ger en fördel ur sökmotoroptimering att ha inlänkar från flera olika domäner. Därför rekommenderar vi att ta sig tiden att lära sig hur man bloggar på en egen domän.

 

Välja webbhotell

Det första steget man behöver ta när man ska blogga på en egen domän är att välja ett webhotell där sidan ska hostas. Det finns flera olika webbhotell i Sverige med blandad prestanda, men när det kommer till att hosta en enkel blogg så kan man i stort sett välja vilket som helst. Det man kan tänka på är om webbhotellet erbjuder gratis SSL vilket gör att man får ett hänglås bredvid domännamnet i adressfältet. Sidan laddas även över https istället för http vilket ger ett seriösare intryck och en liten fördel även i Googles sökresultat.

Under åren har vi provat en rad olika webbhotell och vi rekommenderar Egensajt för den som vill vara priseffektiv och Oderland för den som vill ha bra prestanda och support.

När man blir kund hos ett webbhotell så får man oftast möjligheten att köpa till ett domännamn där hemsidan ska ligga, det är alltså den webbadressen som man skriver in i adressfältet för att komma till hemsidan. Här rekommenderar vi att man tar lite tid på sig och väljer ett domännamn som ger ett seriöst intryck och något som går att branda om det skulle vara så att sidan växer sig större.

 

Installera WordPress

Även om det finns flera olika CMS (Content management system) tillgängliga så väljer vi att enbart berätta hur man skapar en blogg med WordPress. WordPress är det populäraste verktyget för att skapa bloggar och är gratis att använda. De flesta webbhotell erbjuder en snabbinstallation av WordPress i sin adminpanel vilket gör det superenkelt att installera. Om du behöver hjälp med det här steget så kan du ta kontakt med det webbhotell du har din hemsida hos så hjälper dom dig att installera WordPress.

 

Skriva texter

När WordPress är installerat och du har valt ett passande tema för din blogg så är nästa steg att börja fylla den med innehåll. Det här är den absolut svåraste delen och där många tappar fokus. Därför är det viktigt att sätta upp rimliga mål för sitt skrivande. Oavsett om det passar dig bäst att skriva 20 texter på en gång eller att sprida ut dom under en lägre period så gäller det att ha en målsättning. Vi rekommenderar att man skriver minst ett blogginlägg i veckan och att man alltid har några inlägg sparade för de tillfällena när man får skrivkramp och inte har motivationen att skriva ett nytt inlägg. Oavsett hur mycket du gillar att skriva så kommer du ha perioder när du helt saknar motivation och då är det väldigt bra att ha några texter sparade så man kan fortsätta publicera blogginlägg, för det värsta man kan göra är att gå ut hårt och få en skara läsare för att sedan tappa motivationen och inte publicera något på två månader. Då kommer de som följt din blogg att sluta besöka din blogg eftersom det inte kommer några nya blogginlägg och du måste börja om med din marknadsföring av bloggen igen.

 

Marknadsföra sin blogg

En annan vanlig anledning att man lägger ner sin blogg är helt enkelt att man inte har några besökare. Så när du har haft din blogg i ett par månader är nästa steg att börja marknadsföra din blogg. Det finns en rad olika sätt att göra detta på men vi kommer fokusera på de som gett oss bästa resultat.

 

Sociala medier

Ett av de lättaste sätten att få trafik till sin blogg är att skapa konton åt bloggen i olika sociala medier. De två populäraste plattformarna idag är Facebook och Instagram och det finns en rad olika plugin för WordPress som gör det möjligt att återpublicera sitt blogginlägg på Facebook, vilket är ett tidseffektivt sätt att berätta för dina följare at det finns ett nytt blogginlägg på bloggen. Instagram är mer fokuserat på bilder så man får ha en liten annan approach för att hålla kontakten med sina följare.

SEO

SEO (eller sökmotoroptimering som det också kallas) är en teknik som många använder för att optimera sitt innehåll för Google. Fördelen med detta är att man kan få gratis trafik från Google under en längre tid, ibland flera år. Nackdelen är att det tar tid att bygga upp ett förtroende i Google och det är lätt att ge upp innan man ser något tydligt resultat av det arbetet man lagt ner. Vår rekommendation är att ha en mix med sociala medier och SEO för att få bäst resultat.

Epostmarknadsföring

Ett annat effektivt sätt för att hålla kontakten med sina följare är att ha ett nyhetsbrev på bloggen. Genom att erbjuda möjligheten att gå med i bloggens nyhetsbrev kan man bygga en lista med epostadresser som man kan kontakta i samband med att du skrivit ett nytt blogginlägg. Detta är också något som tar tid att bygga upp och inget man behöver fokusera på när man börjar blogga. Men absolut något man bör fundera på när man har en stadig ström av besökare.

 

Olika inkomstkällor

När man har en stadig ström av besökare så är det dags att börja tjäna pengar på sin blogg. Lite beroende på vilken nisch man valt så finns det olika utbud av inkomstmöjligheter, men de tre vanligaste i Sverige är affiliatemarknadsföring, Google Adsense och att göra sponsrade samarbeten.

Affiliatemarknadsföring

Affiliatemarknadsföring innebär att man marknadsför företags produkter genom banners eller annonslänkar och får en provision när någon köper något via länken på webbplatsen. Oftast är provisionen en procentsats någonstans mellan 3-10% av ordervärdet. Därför rekommenderas det att marknadsföra produkter som är lite dyrare, annars är det svårt att göra bloggandet lönsamt. För att komma igång med affiliatemarknadsföring så behöver man skapa ett konto hos ett affiliatenätverk. Via affiliatenätverket kan man sedan ansöka om att marknadsföra företag som är knutna till nätverket. Det finns ett flertal affiliate nätverk både internationellet och i Sverige och alla har sina för och nackdelar. Men två affiliatenätverk som håller en hög nivå är Adrecord och Adtraction och en bra start för den som vill komma igång.

Adsense

Adsense är en del av Googles annonsnätverk och väldigt lätt att implementera på sidan blogg. Det första man behöver göra är att skapa ett konto hos Adsense, sedan skapar man en annons och lägger in koden som generas inne på Adsense på sin hemsida. Svårare än så är det inte. Det man bör veta med Adsense är att man behöver mycket trafik för att tjäna några större pengar. Beroende på nisch tjänar man någonstans mellan 1-5 kronor per klick. Dt betyder att man behöver en hel del klick för att tjäna några större pengar. Med det sagt så är det väldigt lätt att implementera och Google sköter allt automatiskt så på det sättet så är det ett smidigt sätt att tjäna pengar på sin blogg

Samarbeten

Att göra samarbeten med företag är väldigt populärt. Du har säkert sett en Youtuber eller en influencer på Instagram som marknadsför en produkt från ett företag i sina videos. Detta är något som går att göra precis på samma sätt genom att blogga om produkten istället. Företagen kräver oftast att man har ett visst antal besökare per månad för att de ska vara intresserade av att göra ett samarbete. Därför rekommenderas det att börja med Google Adsense och Affiliatemarkandsföring för att sedan väva in samarbeten när man fått lite fler besökare.

Kategorier: Tjäna pengar