Det finns många föredelar med den digitala världen vi lever i, men det medför också risker. Ett vanligt misstag många gör är att tappa kontrollen över sina utgifter. Med hjälp av tekniken har det blivit väldigt lätt att binda upp sig på tjänster som dras från kontot varje månad. Vilket resulterar i att man måste ha stenkoll på vad man betalar för varje månad. Men det är lätt att glömma bort och risken är stor att man betalar för tjänster som man inte ens använder, eller använder väldigt sällan.

 

Överblick

Det första steget för att få kontroll över ekonomin är att skapa sig en överblick av hur mycket pengar man får in varje månad och hur mycket pengar man spenderar varje månad. Ett tips är att skriva ut kontoutdrag från de tre senaste månaderna och börja gå igenom alla utgifter. För att göra det lite lättare så kan man dela upp det i olika kategorier. Till exempel kan man ha en kategori som är fast utgifter. Detta är utgifter som man helt enkelt måste betala varje månad. Hit hör bolån, billån, elkostnader, mat osv. Om denna post överstiger inkomsterna behöver man verkligen göra en förändring i sitt liv, men för de allra flesta så är det småutgifterna som ställer till det. Det kan vara tobak, restaurangbesök, shopping eller prenumerationer på olika tjänster som Netflix, Spotify eller gymkort.

När man fått en tydlig bild av vad man spenderar sina pengar på varje månad så kan man börja undersöka om det finns kostnader som man kan ta bort direkt, utan att det egentligen har någon inverkan i vardagen. Prenumerationer som man betalar för men helt enkelt inte använder.

 

Minska på småkostnaderna

Nästa steg är att gå igenom de småkostnader man har varje månad. En vanlig utgifter som många dras med är att äta lunch på restaurang istället för att göra matlådor, genom att göra storkok kan man spara tusenlappar varje månad. Andra effektiva sätt att minska sina kostnader är att till exempel åka kommunalt eller cykla till jobbet istället för att ta bilen.

 

Minska lånekostnader och andra fasta utgifter

Nästa steg är att se över sina fasta kostnader, trots att det är något man måste betala varje månad så finns det möjlighet att omförhandla lån och jämföra elavtal och försäkringar för att undersöka om det finns chans att spara pengar genom att byta leverantör eller tjänst. För den som har små dyra lån finns det också möjlighet att samla lånen till ett större lån med lägre ränta, vilket resulterar i en längre månadskostnad för lånet.

Det kan kännas väldigt tidskrävande att behöva lägga ner massor av tid för att ta reda på om det finns någon billigare försäkring eller ett lån med lägre ränta, och just därför finns det tjänster som gör detta på bara några minuter. För den som vill sänka sina lånekostnader kan man använda sig av tjänster som Lendo eller Advisa. Är man ute efter att jämföra elavtal eller försäkringar så finns tjänster som Zmarta och Compricer.

 

Se över möjligheten att tjäna mer pengar

När man minskat ner på kostnaderna så är nästa steg att se över möjligheten att öka sin inkomst. Ett av de snabbaste sätten att tjäna extra pengar är att sälja saker på till exempel Blocket eller Tradera. Andra inkomstkällor kan bland annat vara att delta i betalda undersökningar, genom att registrera ett konto hos undersökningsföretagen så kan man få förfrågningar om att vara med i betalda undersökningar där företag vill veta vad konsumenter tycker och tänker.

Ett annat populärt sätt att tjäna extra pengar är att starta en blogg. Detta alternativet tar lite längre tid innan det genererar några större summor, men när man väl jobbat upp en stadig ström av trafik kan man få pengar från annonsintäkter oavsett om man jobbar aktivt med bloggen eller inte.

 

Spara pengar

Slutligen vill vi rekommendera att börja spara en del av sin inkomst för att ha en buffert i fall något oförutsägbart skulle hända hushållets ekonomi. Förutom att ha en nödkassa på ett sparkonto som alltid finns tillgängligt, så kan man även spara lite mer långsiktigt i fonder och aktier för att få lite avkastning på sitt kapital under tiden. Genom att använda ränta på ränta-effekten kan man få en väldigt bra avkastning på sitt kapital om man är disciplinerad och tänker långsiktigt.

Kategorier: Spartips