Spara pengar pensionen

Vi hjälper dig som vill ha tips på hur du kan spara pengar till din pension.

Även om pensionen kan kännas avlägsen när man är  i 20 – 30-årsåldern så är det viktigt att börja spara i tid för att få en så bra avkastning som möjligt. Det finns 3 olika typer av pensionssparande, den allmänna pensionen, tjänstepensionen och privat pensionssparande.

Allmän Pension

Den allmänna pensionen är något som alla som bor i Sverige har rätt till. Den baseras på den inkomst man har haft under sitt arbetsliv och inkluderas även av arbetslöshetsersättning, sjuk- eller aktivitetsersättning och föräldrapenning. Det gör att desto mer du arbetar desto högre blir din allmänna pension, därför är det viktigt att börja sitt arbetsliv så tidigt för att få en bra bas i sin pension.

Tjänstepension

Tjänstepensionen är något som din arbetsgivare betalar utöver din lön. Det är inte alla arbetsgivare som gör det så det är viktigt att veta vad som gäller för just dig. Om din arbetsgivare inte betalar in någon tjänstepension så är det ännu viktigare att ha ett egen privat pensionssparande för att få en högre inkomst när du går i pension.

Privat pensionssparande

Ett privat pensionssparande är är helt valfritt och något som är upp till var och en. Förut fanns det ett speciellt konto som hette IPS där man kunde göra avdrag för sitt privata pensionssparande. Det är slopat sedan 2015 och idag sparar de flesta i ett vanligt ISK-konto, vilket gör att man slipper allt krångel när man ska deklarera alla värdepappersaffärer under året.

När ska man börja med sitt pensionssparande?

Eftersom pensionssparande växer över tid med hjälp av ränta på ränta-effekten så är det bäst att börja spara så tidigt som möjligt. Men eftersom de flesta välja att spara till ett bostadsköp och andra viktigare saker i början av sitt arbetsliv så det inte helt ovanligt att man börjar fundera på sitt pensionssparande när man närmar sig 30 – 35 år.

Hur mycket ska man spara

Precis som när man ska spara till barn så är det väldigt individuellt hur mycket man har råd att lägga undan till pensionen. Men ett bra riktmärke är någonstans mellan 1 – 3% av sin totala lön. Vilket för någon som tjänar 30 000 kronor i månaden skulle bli mellan 300 – 900 kr per månad.
Avanza en bra sparkalkylator där man kan se hur mycket pengarna skulle växa under perioden. För att ge ett exempel så skulle ett månadssparande på 300 kronor per månad med ett snitt på 7% i avkastning ge 516 327 kronor efter 35 år.