Spara pengar till bostad

Vi hjälper dig som vill ha tips på hur du kan spara pengar ihop pengar till en bostad.

Om man inte startar med ett sparande för att ha pengar tillgängliga vid ett bostadsköp så kan det bli svårt att köpa en bostad över huvudtaget. Man behöver nämligen en kontantinsats på 15% av det totala priset för bostaden, något som man inte kan finansiera med ett bolån.

Kontantinsatsen kan variera kraftigt beroende på vilken typ av bostad man ska köpa. Ska man köpa en lägenhet så brukar kontantinsatsen ligga någonstans mellan 150 000 kronor till 450 000 kronor. Medan om man ska köpa ett hus kan den ligga på flera miljoner.

Så det första steget är att sätta upp ett mål med sitt sparande. En summa som man vill spara ihop tillsammans med en tidsplan.

Nästa steg är att göra en kalkyl över dina inkomster och utgifter och hitta en rimlig summa som du känner dig bekväm med att lägga indan varje månad.

Exempel: Om man ska spara ihop till en kontantinsats på 300 000 kronor och kan lägga undan 5000 kronor i månanden så kommer det ta 60 månader (5 år) att nå målet.

Om det känns som att det är för långt tid så behöver du antingen öka sitt månadssparande eller investera pengarna under tiden så de genererar en avkastning. Eftersom räntan är så låg så är det svårt att hitta ett sparkonto med en ränta där det blir några större summor.

Vill du bli bättre på att spara pengar? Läs vår guide med 30 tips för att spara pengar i vardagen

Därför bör du istället satsa på aktier och fonder, men även om det historiskt har gett en bra avkastning så finns det inga garantier för framtiden, framför allt om du har en kortare sparhorisont på ca 3-5 år.

Men det är fortfarande det bästa alternativet för dig som vill ha avkastning på ditt kapital och det faktum att du kommer att månadsspara gör att du köper aktierna både när börsen ligger högt och när den ligger lågt. Det ger ett snittpris (GAV) för aktierna och fonderna som förhoppningsvis är högre efter 3 – 5 år.

Det rekommenderas att mellan 10 och 15 olika aktier i flera olika branscher för att minska risken för att förlora sitt kapital på grund av att du väljer ett företag som presterar dåligt. Det kan ju hända oförutsägbara saker i världen som påverkar företag olika mycket. Tar vi Corona som ett exempel så har det påverkat resebranschen extremt hårt, medan e-handel har ökat kraftigt.

Så för att sammanfatta det hela gäller det att sätta upp ett sparmål, bestämma sig för en summa att investera varje månad och sedan välja den typen av sparform som passar målet bäst.

Senaste artiklarna

Ränta på ränta

Ränta på ränta

Ränta på ränta Utnyttja ränta på ränta-effekten för att få en högre avkastning på ditt sparkapitalEtt av de...