Spara pengar till barn

Vi hjälper dig som vill ha tips på hur du kan spara pengar till barn.

Många föräldrar väljer att starta ett sparande åt sina barn som barnen sedan kan ta del av när de blir vuxna. Precis som när man sparar åt sig själv gäller det att lägga upp en tydlig plan för bästa resultat.

För den som har småbarn där pengarna ska växa under lång tid rekommenderas det att spara i aktier och fonder. Historiskt sett har börsen gått upp i snitt ca 9% per år, men det är dock inga garantier för hur det kommer bli i framtiden. Men som läget är just nu med låga räntor finns det ett begränsat antal alternativ till att investera pengarna på börsen.

Vilken sparform till barn?

När man väl bestämt sig för vart man ska placera pengarna så är nästa steg att hitta stabila och bra bolag eller fonder att investera i. Det är viktigt att man tror på företaget långsiktigt, minst 10 – 15 år. Här bör man även väva in hur stor risk man är villig att ta. Vill man ha låg risk så väljer man en räntefond som endast har några procents avkastning varje år. Ett tips är att använda sig av Avanzas Fondlista där man får en bra överblick av historisk avkastning och risk för respektive fond.

Är man ute efter en högre avkastning bör man istället satsa på aktier. Här finns det ett enormt utbud att välja på. Ett tips är att välja ett stort och väletablerat företag eftersom de tenderar att stå emot börsnedgångar bättre än småbolag. Är man osäker på vad man ska välja för aktier så kan man investera i ett investmentbolag där bolaget investerar kapitalet i aktier som de tror har potential att ge avkastning. Ett av de populäraste investmentbolagen på den svenska marknaden är Investor som också är en stor favorit bland sparare hos Avanza och Nordnet.

Hur mycket ska man spara till barn?

Slutligen så behöver man planera hur mycket man ska spara. De flesta väljer ett månadssparande där de lägger in en fast summa varje månad på barnens aktiekonto. Hur mycket den summan ska vara är svårt att svara på eftersom alla har olika förutsättningar men det är inte helt ovanligt att föräldrar sparar mellan 200 – 500 kronor per månad åt sina barn.

En annan populär strategi är att investera barnbidraget. Oavsett hur mycket man väljer att spara varje månad så är nyckeln att göra det kontinuerligt. Det är bättre att välja en lägre summa som man vet att man har råd med varje månad, än att ha en högre summa som man investerar någon gång ibland.

För att ta reda på hur mycket pengar månadssparandet kan ge rekommenderar vi att använda Avanzas sparkalkylator. Där kan man enkelt ändra värdena för att se hur avkastningen blir efter 15-20 år.

Månadssparar man till exempel 200 kronor per månad så blir det 103 892 kronor efter 18 år. Vilket är en väldigt bra start på en kontantinsats eller buffert när man ska studera.