17 tips för att spara mer pengar i vardagen

Vi hjälper dig som vill ha tips på hur du kan spara mer pengar i vardagen.

De allra flesta av oss skulle inte tacka nej till lite extra pengar varje månad, men det är få som faktiskt går igenom sin ekonomi regelbundet för att hitta onödiga kostnader som man kan dra ner på för att spara pengar. För att göra det lättare för dig som vill spara pengar har vi sammanställt en lista med 17 sätt att spara pengar i vardagen.

1. Omförhandla bolån

Vanligtvis är den största utgiften i svenska hushåll bolånet och många accepterar att det kostar en viss summa varje månad. Men faktum är att det finns många faktorer som kan ändras under tiden man betalar av sitt bolån vilket gör att man bör prata med banken för att försöka få en lägre boränta. Det vanligaste är att man får en högre inkomst eller att bostadens värde har ökat under tiden man haft sitt bolån. Andra saker som banken kan titta på är om man har ett aktivt sparande eller om man har fler tjänster hos banken. Ett bra argument kan till exempel vara att flytta andra tjänster som sparkonto och försäkringar till banken mot att de ger bättre villkor på boräntan.

2. Jämför elavtal

En annan stor utgift är elräkningen. Även här är det vanligt att man nöjer sig och accepterar kostanden. Men genom att jämföra olika elavtal och läsa på om vad man ska tänka på när man tecknar ett elavtal kan man spara flera tusenlappar. Framför allt om man bör i villa där elräkningen kan bli väldigt dyr när temperaturen smyger ner under nollan.

3. Jämför försäkringar

Precis som elavtalen så kan försäkringar vara en stor utgift för vissa hushåll. Det är lite mer individuellt och för de som endast har en hemförsäkring kan det vara svårt att spara några större pengar. Men har man andra typer av försäkringar som djur, MC eller bilförsäkringar så bör man verkligen jämföra olika försäkringar för att se om det går att minska kostnaderna.

4. Jämför lån

För dig som ska låna pengar är det extremt viktigt att jämföra olika låneerbjudanden för att få en så låg månadskostnad som möjligt. Även om bolånet oftast är det största lånet så har det också en betydligt lägre ränta än ett privatlån eller billån. Därför kan till exempel ett privatlån bli en väldigt dyr historia man inte läser på om vilka kostnader det blir. Det finns flera aktörer på den svenska marknaden som jämför både lån, elavtal och försäkringar vilket gör att man slipper sitta och jämföra på egen hand.

5. Använd rabattkoder

För den som handlar mycket online kan man spara mycket pengar om man utnyttjar rabattkoder från butikerna man handlar hos. De allra flesta butikerna online erbjuder någon form av rabattkod och unikt erbjudande, det svåra är bara att veta vart de bästa erbjudandena finns. Detta har gjort att det finns ett flertal olika hemsidor som listar rabattkoder hos butiker online så man som besökare kan få en snabb överblick av hos vilka butiker man kan bara pengar hos. Ett annat sätt är att gå med i butikers nyhetsbrev. Väldigt ofta så erbjuder butiker online unika erbjudanden till personer som prenumererar på deras nyhetsbrev.

6. Spara pengar med cashbackshopping

Cashbackshopping är något som blivit allt mer populärt de senaste åren. Det fungerar på så vis att man registrerar sig hos en aktör som erbjuder cashback, en av de kändaste är Refunder.se. Sedan kan man handla via deras länkar hos de butiker som är knutna till deras tjänst och få en cashback på en del av ordervärdet. Oftast ligger dessa på några procent men om man handlar ofta kan det lätt på en del pengar över tid.

7. Ränta på ränta

Ränta på ränta är ett kraftfullt sätt att spara pengar, där man använder tiden som hävstång. Ränta på ränta funkar på så vis att man sätter in sina sparpengar på ett sparkonto eller investerar i utdelningsaktier. Om vi tar sparkontot som ett exempel så kan man få runt 2-3% ränta per år vilket gör att om man sparar 1000 i ett år så har man vid årets slut 1020 kronor på kontot. År 2 får man 2% ränta på 1020 koronor istället för 1000. Som du ser så växer pengarna i snabbare takt ju längre tiden går. Om vi bara fick ge ett tips på att spara pengar så skulle det vara att göra det med hjälp av ränta-på-ränta-effekten.

8. Panta burkar

Det kan låta som en självklarhet och många svenskar pantar burkar, men det är få som sparar överskottet. Ett tips är att dokumentera summan som man sparar från att panta burkar, rabattkoder och cashbackshopping och investerar överskottet i utdelningsaktier. Även om det känns som småpengar så kommer de växa på sikt och efter några år kan du ha flera tusen extra i plånboken.

9. Köp storpack av saker du behöver kontinuerligt

Vanligtvis så ska man inte gå på erbjudanden där man får mängdrabatt för många gånger så behöver man inte flera av varan vilket gör att det ändå blir dyrare än det var tänkt från början. Men vissa gånger kan det löna sig och det är framför allt när det är extrapris på varor som man vet att man kommer använda i framtiden. Det kan vara toapapper, tandkräm eller till exempel tvättmedel. Dessa varor vet du ju att du kommer att förbruka på sikt och kan du få dom till ett billigare pris än vad du brukar köpa dom för så spar du pengar som du kan lägga undan till annat.

10. Avsluta onödiga prenumerationer på olika streamingtjänster

Något som blir allt vanligare är olika typer av prenumerationer där man betalar för en tjänst per månad. Det finns självklart många fördelar med att dela upp betalningen per månad istället för att betala en större engångssumma, men det gör att många glömmer bort sina prenumerationer och betalar för tjänster som de inte använder. Så ett tips är att gå in på din internetbank och se vilka tjänster du betalar för och gör en lista på de som du vet att du använder regelbundet, de andra bör du avsluta för att spara pengar.

11. Säg upp gymkort om du inte använder det

Det är en hel del som har som nyårslöfte att komma i form vilket gör att de köper ett gymkort för att börja träna mer. Sedan går det ett par månader och träningstillfällena blir allt färre och färre. Känner du igen dig? Om du vet med dig att du inte kommer att träna på gymmet så bör du säga upp gymkortet för att spara mer pengar.

12. Utnyttja erbjudanden i matbutiker

Precis som att de flesta butiker online har rabattkoder så har även de flesta matbutikerna erbjudanden och rabatterade priser på olika matvaror. Ett tips är att utnyttja när det är extrapris på matvaror som du kan göra storkok på och frysa in och ha som matlådor istället för att äta ute på lunchen.

13. Gör matlådor

Något som många lägger mycket pengar på är att äta lunch ute på stan istället för att ha med sig matlådor till jobbet. Men faktum är att det snabbt kan dra iväg om man äter ute ofta och ett av de bästa tipsen vi har är att göra storkok och frysa in så du har matlådor för hela veckan.

14. Köpa kläder på second hand

Nya kläder kan kosta flera tusenlappar framför allt om man vill ha bra kvalitét Därför kan man spara mycket pengar på att köpa dom secondhand, utan att tulla på kvalitén. Det är inte bara bra för plånboken utan bidrar även till en mindre klimatpåverkan.

15. Hyr hus på semestern

Ett annat bra spartips är att hyra hus eller lägenhet när man åker på semester under längre perioder. Förutom att man kan få ner kostnaden för boende så har man även möjlighet att laga mat på egen hand vilket gör att man kan spara in mycket pengar på att minska antalet restaurangbesök under semestern.

16. Sälj saker du inte behöver

Vi har alla saker som vi inte använder och till och med glömt bort att vi har. Därför är ett vanligt tips att gå igenom alla förråd och garderober och rensa ut allt som du inte har använt på flera år. Lägg sedan ut det på Blocket eller Tradera och investera vinsten i aktier eller fonder. Ett perfekt sätt att kickstarta sitt sparande.

17. Samla lån och krediter

Det är inte helt ovanligt att ha smålån och krediter som kostar pengar varje månad. Ett sätt att bli av med dom är att helt enkelt samla smålån med ett samlingslån. Tanken är att samlingslånet har en lägre månadskostnad än smålånen vilket gör att man frigör kapital som man kan lägga på ett sparande. Eller passa på att amortera på lånet i en snabbare takt för att bli av med det fortare.