Svenska hushåll är är bland de mest belånande i världen i relation till BNP och nästan alla behöver ta ett lån någon gång i livet för att finansiera ett större köp som till exempel en bostad eller en bil. Dessa lån har oftast en lång återbetalningstid vilket gör att de har en stor inverkan på privatekonomin. Därför är det viktigt att vara noggrann när man ska ansöka om ett nytt lån. Det lönar sig nästan alltid att jämföra lån från olika kreditgivare för att försäkra sig om att man tar det lånet som passar bäst för just sin ekonomi.

Det kan kännas väldigt tidskrävande att sitta och surfa runt på olika webbplatser för att jämföra lån hos olika kreditgivare. Faktum är att man ska vara försiktig med att skicka in många ansökningar på kort tid till olika kreditgivare, då varje kreditgivare är tvungen att ta en kreditupplysning på personen som ansöker om lånet. Många kreditupplysningar på kort tid kan ha en negativ inverkan på personens kreditvärdighet som i sin tur gör att man får sämre lånevillkor, eller till och med blir nekad ett lån. Därför finns tjänster som till exempel Lendo där det bara tas en kreditupplysning och skickar låneansökan till flera kreditgivare samtidigt. Sedan får man svar av de kreditgivarna som kan erbjuda ett lån. Vilket gör det väldigt lätt att jämföra olika lånevillkor och välja det lånet som passar bäst.

 

Olika typer av lån

Det finns flera typer av lån och för att göra det lättare för dig som ska låna pengar har vi skrivit lite kortfattat om varje lån för att att göra det lättare för dig att göra lätt val.

 

Bolån

Bolånet är ett lån för att finansiera ett bostadsköp. Man kan inte låna 100% av bostadens värde utan man behöver gå in med en kontantinsats som motsvarar 15% av priset för bostaden. Ett bolån har en lägre ränta än ett billån och ett privatlån men också betydligt längre återbetalningsperiod vilket gör det till det lånet som oftast har störst inverkan på privatekonomin. Detta gör att även en liten sänkning av räntesatsen på lånet kan ha stor inverkan över tid därför bör man kontinuerlig försöka omförhandla sitt bolån. Ett sätt att pressa sin bank är att jämföra bolån från olika banker. En av de viktigaste delarna är att vara väl förberedd. Kan man visa upp en bra stabil ekonomi med ett kontinuerligt sparande hos banken samt att man har andra tjänster som till exempel försäkringar så kan banken gå med på att ge lägre ränta på bolånet.

 

Billån

Ett billån är ett lån där man har bilen som säkerhet om låntagaren av någon anledning inte skulle kunna betala tillbaka lånt. Dessutom behöver man oftast lägga in en kontantinsats på 20% av bilens värde. Dessutom så brukar de kreditgivare som beviljar billån vilja att bilen köps via en bilhandlare, vilket gör att utbudet av bilar minskar. Det går även att finansiera ett bilköp med ett vanligt privatlån men då får man oftast en högre ränta än ett billån. Samtidigt är det oftast lättare att bli beviljad ett privatlån än ett billån, därför får man göra en avvägning hur mycket räntan kommer att påverka månadskostnaden. Ska mana köpa en dyr bil så lönar det sig nästan alltid att ansöka om ett billån medan om man ska köpa en billigare bil kan det ibland vara smidigare att bara ansöka om ett vanligt privatlån. Det viktigaste är att man gör en noggrann kalkyl så att man är medveten om att man har råd att betala tillbaka lånet.

 

Privatlån

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet vilket innebär att man kan använda pengarna man lånar till vad man vill. Lånebeloppen kan skilja sig åt men oftast ligger et privatlån mellan 10 000 och 600 000 kr och har en återbetalningstid mellan 1 och 15 år. Eftersom låntagaren kan göra vad den vill med pengarna så anser kreditgivaren att de tar en högre risk än vid ett bolån eller ett billån, därför brukar

räntan för ett privatlån bli högre. Räntan sätts individuellt och är baserad på lånebeloppet samt låntagarens förmåga att betala tillbaka lånet, därför är det en fördel att ha en så städad ekonomi som möjligt innan man skickar in sin ansökan.

Snabblån

Ett snabblån eller smslån som det också kallas är ett lån på en mindre summa pengar med en kortare återbetalningstid. Oftast är ansökningsprocessen väldigt optimerad och det är inte ovanligt att man får pengarna utbetalda efter bara några timmar efter man blivit godkänd. Däremot så har ett snabblån oftast en betydligt högre ränta än andra lån vilket gör att man bör vara noggrann när man jämför olika snabblån för att försäkra sig om att man tar det lånet som passar bäst. Ibland kan kreditgivare locka nya kunder med lån utan ränta, oftast gäller det för små lån på ett par tusenlappar men det kan vara något att kolla upp för att slippa betala någon ränta på lånet. Dock bör man läsa på låneavtalet så det inte gömmer sig några dolda avgifter som gör att lånet kostar pengar ändå.

Kategorier: Spartips