9 populära nybörjaraktier

Tips på aktier som är populära bland nya aktiesparare

Det kan vara svårt att veta var man ska börja när det kommer till att spara i aktier för första gången. Så för att hjälp dig som behöver lite inspiration för att komma igång har vi sammanställt en lista med 10 populära nybörjaraktier. Med nybörjaraktier menar vi stabila aktier i etablerade företag som funnits under en längre period. Dessutom finns många av aktierna med på Avanzas lista över de aktierna med flest aktieägare.

populära nybörjaraktier

1. Investor

Investor är ett av de populäraste investmentbolagen på den svenska börsen och har funnits sedan 1916. Om är du osäker på vilka aktier du ska välja så kan ett investmentbolag vara ett bra alternativ då de investerar i flera olika aktier vilket sprider risken. Oftast fokuserar ett investmentbolag på en viss sektor och Investor fokuserar huvudsakligen på telekom, industri, elektronik samt fordonsindustrin. Förutom en historisk god värdeökning så delar även Investor ut en del av sin vinst till sina aktieägare som brukar ligga på ca 2,0% till 3,0% av aktiekursen.

2. Hennes & Mauritz

Hennes & Mauritz är ett annat väletablerat företag på den svenska börsen och är efter Investor den populäraste aktien bland spararna hos Avanza. Företaget har historiskt sett gett en väldigt bra avkastning, men under de senaste åren har tillväxten inte mött analytikernas förväntningar vilket har gjort att aktien rasat från toppen på på 368 kr ner till 117 kr. Aktien ser nu ut att ha återhämtat sig men det är är ett tydligt exempel på att man måste göra en nulägesanalys för de företag man vill investera i. Trots att Hennes och Mauritz haft väldigt bra avkastning historisk sett så ger det inga garantier för framtida investeringar. Hennes & Mauritz har ca 5% i direktavkastning.

3. Kinnevik

För den som tror på fortsatt framgång för ehandeln kan man investera sina pengar i investmentbolaget Kinnevik. Kinneviks innehav är uppdelade i fyra affärssegment: E-handel & Marknadsplatser, Kommunikation, Underhållning och Finansiella tjänster. För tillfället har de innehav i bland annat Tele2 och Qliro Group som äger CDON och Nelly. Kinnevik har ingen utdelning just nu.

4. Volvo

Volvo som bland annat tillverkar lastbilar och bussar är en annan populär nybörjaraktie. Aktien har haft en historisk god avkastning men har under de två senaste åren pendlat lite upp och ner. Aktien är forfarande en stabil utdelningsaktie och planerar man att investera på längre sikt, minst 5-10 år så bör man ta med i beräkningen att man får en stabil avkastning i form av utdelning oavsett om aktien går upp eller ner. Volvo har ca 3% i direktavkastning.

5. Latour

Latour är ett av de bolagen på listan på vår lista som har haft den bästa utvecklingen de senaste 3 åren. Precis som Investor och Kinnevik är Latour ett investmentbolag som utgår ifrån sex affärsområden: Automotive, Handverktyg, Hydraulik, Luftbehandling, Maskinhandel och Verkstadsteknik. Bolaget satsar mer på tillväxt än att dela ut vinsten till aktieägarna och det speglar också direktavkastningen som ligger på ca 2%.

6. Castellum

Castellum är ett fastighetsbolag med lokaler för kontor, butik, lager och industri runt om i Sverige. Bolaget har gått väldigt starkt de tre senaste åren och aktiekursen har stigit över 100%. Fastigheter är en relativt stabil nisch och många sparare har Castellum som en bas i sin aktieportfölj. Castellum har ca 5% i direktavkastning.

7. Axfood

Axfood är verksamma inom dagligvaruhandeln med välkända matvarubutiker som Willys, Hemköp och Prisextra. Aktien har gått bra de tre senaste åren och direktavkastningen ligger runt 3,5%. Det tillsammans med att bolaget verkar inom en stabil nisch, alla behöver ju köpa mat, gör att Axfood en bra kandidat att börja sitt aktiesparande i.

Det man får hålla utkik efter är huruvida Axfood hänger med när fler och fler köper sin mat online. Axfood har ca 3% – 3,50% i direktavkastning.

8. Industrivärden

Industrivärden är ytterligare ett investmentbolag, anledning till att vi listat så pass många investmentbolag är för att det är ett effektivt sätt att börja spara i aktier utan att behöva sätta in sig allt för mycket i olika aktier eftersom investmentbolaget placerar pengarna i olika företag.

Dessutom sprids risken eftersom de oftast investerar i flera olika företag. Industrivärden investerar i klassiska svenska bolag inom sektorerna telekom, industri, finans, samt fordonsindustrin. Industrivärden har ca 2,50% – 2,80% i direktavkastning.

9. Telia Company

Telia Company är tillsammans med Tele2 de två populäraste teleoperatörerna hos Avanza. Företaget erbjuder tjänster inom röst-, IP- och kapacitetstjänster. Företaget är verksamt i Norden, Baltikum och övriga marknader i Europa. Telias tjänster väder sig till både privatpersoner och företag. Telia Company har en direktavkastning på ca 6,5%.

Senaste artiklarna

Ränta på ränta

Ränta på ränta

Ränta på ränta Utnyttja ränta på ränta-effekten för att få en högre avkastning på ditt sparkapitalEtt av de...